Serval kat | R.V.S.K. | Alles wat je moet weten over de Serval (2024)

De Serval in Europa

Het is al bekend dat de Savannah kat een Serval als voorouder heeft. Komen deze Servals echter uit de natuurgebieden van Afrika, waar ze oorspronkelijk leven? Nee, zeker niet!

Jaren terug is de Savannah kat ontstaan doordat er een Europese korthaar zwanger raakte van een Serval, die bij het gezin opgroeide.

In het begin werden er Servals gebruikt, die afkomstig waren van dierentuinen. De Servals die in de dierentuinen werden geboren, werden groot gebracht door en bij de mens. Later kwamen er goeie, erkende fokkers die zich gericht bezig hielden met het opvoeden van Servals. Zij zorgden er voor dat de Servals liefdevol opgroeiden in huishoudelijk kring en vaak ook met andere dieren.

Het karakter van een Serval, die in huiselijke kring opgroeit, is uiteraard niet hetzelfde als dat van een Serval, die in het wild opgroeit. Servals die bij mensen zijn opgegroeid, zijn rustiger en kunnen samen met de mens. Naast het rustiger karakter zijn ze ook kleiner dan hun voorouders in Afrika.

Hardnekkig misverstand

De Servals die in Europa leven, komen niet van de savanne. De CITES-wetgeving ziet hier op toe! Een ander hardnekkig misverstand is: Servals zijn geen Cheetahs. Cheetah valt onder de grote katachtigen en is dus een heel andere katsoort en totaal niet vergelijkbaar. Het karakter van een Serval met een Cheetah is hetzelfde als appels met peren vergelijken.

De Servals, die in huiselijke kring zijn opgegroeid, zijn ingezet om het Savannah ras te creëren. Dit heeft geresulteerd in een volledig gedomesticeerde, prachtige (ras)kat met de uitstraling en uiterlijk van zijn voorvader en karakter met spots als een huis en tuinkat.Met trots kunnen we melden dat dit in veel gevallen zeker gelukt is bij verschillende erkende fokkers.

Serval is niet geschikt voor iedereen

Een Serval is natuurlijk niet voor iedereen geschikt!

  1. Woont men in kleine woonruimtes zoals flat, studio, appartement of tussen woning zonder tuin, dan is de Serval absoluut niet geschikt. Ze groeien snel en hebben veel ruimte nodig, tevens gaan ze het huis zien als hun speelveld en kattenbak en markeren ze hun territorium (dus ook in huis!) met urine. Een buiten verblijf en of afgesloten tuin is echt noodzakelijk. Aangezien een Serval beslist niet dom is, moet alles zeer goed afsluitbaar en omheind zijn, zodat ze niet kunnen ontsnappen.
  2. Een Serval is ook niet geschikt bij zeer druk en sociaal leven van zijn baasje, denk hierbij aan hele dagen van huis zijn i.v.m werk en daarnaast veel hobby’s buiten de deur. Maar ook weekendjes weg, avondjes stappen en vakanties.
  3. Daarnaast moet de eigenaar rekening mee houden om veel tijd en energie te besteden aan de opvoeding. Naast het veel spelen is het ook belangrijk om ervaring te hebben met dieren, geen angst kennen, doorzettingsvermogen hebben en eigenlijk niks van hem verwachten. Is dit niet mogelijk, dan is de Serval absoluut ongeschikt.
  4. Afwisselde voeding is een vereiste, zie hoofdstuk voeding.
  5. De kosten voor voeding, huisvesting en dierenarts kunnen zeer hoog zijn bij aanschaf van een Serval.

Er zijn uitzonderingen dat je met een Serval kan wandelen of bij je op schoot gaat liggen, maar ook mee gaan in de auto kunnen ze in enkele gevallen leuk vinden.Een Serval is het meest op zichzelf en voelt zich het prettigst in zijn eigen omgeving.

Opvoeden van een Serval doe je elke dag, week in week uit, jaar in jaar uit. Bij aanschaf van deze mooie kat moet je je goed laten informeren door een erkende fokker, die jarenlange ervaring met deze dieren heeft.

Voeding

Een Serval hoort afwisselende voeding te krijgen met voedingssupplementen zoals mineralen, vitaminen en kalk. Aan te raden is carnizoo over het eten te strooien, dit is een voedingssupplement verkrijgbaar bij Kiezebrink. Er moet altijd schoon drinkwater beschikbaar zijn.
Verder eten zij eendagskuikens, muizen, kwartels, duif, kip, haas en vis zoals forel of een makreel. Al het eten wat zij krijgen is rauw maar levend voer geven is niet nodig. Af en toe commercieel voer zoals brokken erbij geven is prima maar niet alle Servals willen dat eten. Bij het geven van ééntonige voeding is de kans zeer groot dat de Serval glasbotten krijgt.

Nogmaals er zitten natuurlijk ook kosten aan het aanschaffen en houden van een Serval. Deze kosten zijn niet gering, verdiep je vooraf hierin (en niet na die tijd), dan kom je niet voor verrassingen te staan.

Zie ook onze voedingsschema voor serval kittens.

De Serval op de savanne

Verspreiding en leefgebied

De Serval leeft voornamelijk in savannes en open graslanden, maar ook in open bossen, langs de bosrand, in bergheidegebieden en in rietvelden rond moerassen. Hij leeft voornamelijk in gebieden met hoger gras. Hij komt voor in het grootste deel van Afrika ten zuiden van de Sahara (met uitzondering van de dichte regenwouden en zeer droge woestijnen) en in Noordwest-Afrika. De Serval is verdwenen in dichtbevolkte gebieden als het grootste deel van Zuid-Afrika.

Prooi

Zijn dieet bestaat uit kleine zoogdieren (tot de grootte van een haas), hagedissen, slangen, vogels en insecten. Soms worden ook vruchten, vissen en kikkers gegeten en ook jonge antilopen worden soms bejaagd. De belangrijkste prooi zijn muizen, die hij door zijn uitstekende gehoor tussen het hoge gras of onder de grond weet te vinden. Dankzij zijn lange poten kan hij over het hoge gras kijken.

Zijn dagritme past hij aan de prooi aan: als er veel dagactieve muizen voorkomen, dan jaagt de Serval voornamelijk overdag, zijn vooral nachtactieve muizen algemeen, dan jaagt hij voornamelijk ‘s nachts. Heeft hij eenmaal een prooi gevonden, bespringt hij het dier met een snelle sprong. Ondergrondse prooidieren worden uitgegraven of uit hun hol getrokken met de lange voorpoten. Ook kan hij vogels met een sprong uit de lucht grijpen. De gevangen prooi wordt kaalgeplukt. Delen van grotere prooidieren worden ondergronds opgeslagen. Ook pluimvee wordt gegeten. Hierbij kan hij veel schade aanrichten bij pluimveehouders.

Leefwijze

De Serval is een solitaire soort. Hij leeft in een klein territorium dat wordt verdedigd tegen andere Servals. Het omliggende gebied (tot 30 km2) wordt echter gedeeld met andere Servals. Het territorium wordt afgebakend met urine. Bij ontmoetingen tussen Servals knikken de dieren hun kop op en neer. Vaak maken de Servals zich hierbij zeer groot door op de tenen te gaan staan, met gekromde rug. Bij agressie maakt het dier grommende en blaffende geluiden en haalt hij uit met zijn klauwen. Als schuilplaats dient een ondergronds hol, een ruimte tussen rotsen of dichte vegetatie.

Vraag en antwoord over de Serval

Mag je de Serval legaal houden als huisdier in Nederland?

Ja, de Serval mag legaal gehouden worden als huisdier. Er zijn bedreigde diersoorten die je niet zomaar mag houden, deze staan in de CITES Appendix I en II. Servals die geboren zijn in Europa en hier leven zijn niet illegaal en zijn geen bedreigde diersoort. Wel is verplicht dat er aangetoond moet worden dat de Serval op legale wijze verkregen is. Een Serval moet geregistreerd zijn en je moet in bezit zijn van een EU VERKLARING als hij uit Nederland komt en CITES PAPIEREN als de Serval uit het buitenland komt.Ook moet je in het bezit zijn van een OVERDRACHTFORMULIER van de fokker. De Serval behoort tot de middelgroot katachtige en behoort dus ruimte te hebben. Dit houdt in, dat de Serval niet door iedereen gehouden kan worden. (zie elders op deze pagina)

Waarom is de Serval opeens zo populair als huisdier?

Het vermoeden is, dat de Serval zo populair is geworden door hun uitstraling maar ook vooral door de negativiteit van de media en bepaalde organisaties. Doordat er helaas vanuit de media maar vooral door bepaalde organisaties en stichtingenfoute en niet eerlijke informatie naar buiten word gebracht, zie je dat dit mensen prikkelt om een Serval te nemen. Van deze dieren word gezegd dat ze niet geschikt zijn om als huisdier te houden. Daardoor zie je juist dat de populatie stijgt.

Dat de Serval een apart katsoort is, klopt ongetwijfeld en het is zeker geen schootkat. Het hoort en heeft een ruime verblijf nodig, maar het klopt totaal niet dat het dier lijdt onder een leven in gevangenschap.

Servals met CITES status kennen niet de Afrikaanse savanne, zij kennen de mens, ze groeien op met de mens. Zij zien de mens als hun maatje. Ze lijken natuurlijk wel op de Servals op de savanne. Zullen we de Europese Servals loslaten in de Afrikaanse savanne, dan overleven ze dit niet.Er zit dus absoluut een groot verschil tussen de karakter van de Servals op de savanne en die van de Servals in Europa. Paarden, die wij kennen en waar we hier op rijden, kunnen wij deze paarden vergelijken met de paarden, die in de wildernis leven?

Waarom hebben sommige landen de Serval verboden?

De Serval (en de Savannah) is in bijvoorbeeld België en Luxemburg verboden omdat het rechtssysteem aldaar inzake de beoordeling van katsoorten zo lek is als een mandje. In deze landen is nooit een onderzoek gedaan hoe de dieren zelf zijn. Er zijn alleen aannames geweest van organisaties. Doordat dieren in België en Luxemburg onterecht in beslag worden genomen, veroorzaken zij zelf veel dierenleed. Bij een grondig onderzoek door een jurist in het Europees Recht, zou het maar zo kunnen zijn dat het verbieden van de Serval en de Savannah teruggedraaid moet worden.

Wanneer vindt RVSK de Serval geschikt als huisdier?

Als je voldoende kennis hebt opgedaan en als de huisvesting in orde is. Verder moet je aan alle voorwaarden kunnen voldoen, dat op RVSK staat weergegeven, zie ook: Serval kopen.

Imago

Mag een Serval, Savannah of welk dier dan ook aangeschaft worden voor de imago? Nee, absoluut niet. Op de site van RVSK proberen wij objectief te zijn en alle voor- en nadelen goed aan te geven. Van ons zeker geen broodje AAP verhaal.

Serval kat | R.V.S.K. | Alles wat je moet weten over de Serval (1)
Serval kat | R.V.S.K. | Alles wat je moet weten over de Serval (2)
Serval kat | R.V.S.K. | Alles wat je moet weten over de Serval (3)

Serval kat | R.V.S.K. | Alles wat je moet weten over de Serval (2024)
Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Madonna Wisozk

Last Updated:

Views: 6001

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Madonna Wisozk

Birthday: 2001-02-23

Address: 656 Gerhold Summit, Sidneyberg, FL 78179-2512

Phone: +6742282696652

Job: Customer Banking Liaison

Hobby: Flower arranging, Yo-yoing, Tai chi, Rowing, Macrame, Urban exploration, Knife making

Introduction: My name is Madonna Wisozk, I am a attractive, healthy, thoughtful, faithful, open, vivacious, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.